Aikido

Judoya benzeyen Aikido, sakatlama ya da öldürmeden çok, boyun eğdirme düşüncesi ile geliştirilmiş bir savunma sanatıdır.Aikido’nun resmi maçlarına “Kata” denir. Karşılaşmalar savunma ve hücum programlarından oluşur. Saldırı (Uke), Savunma (Tori) pozisyonudur.

NİNİN DORİ: Aikido’nun üç sporcu arasında yapılan biçimidir. Oyunculardan her biri 1’er dakikalık savunma durumuna geçtiği sırada, diğer ikisi saldırıda bulunur.

TANTO RANDORİ: İki oyuncu arasında oynanan ve silahlı saldırıya karşı savunma tekniklerini içeren bir oyundur. Silah olarak kauçuk bir bıçak kullanılır. Karşılaşma birer dakikadan iki devre şeklinde oynanır.

RANDORİ KYOGHİ: Silahsız iki oyuncu arasında yapılan tek devrelik serbest aikido dövüşüdür.

Aikidonun Tarihçesi

Aikido diğer savaş sanatları ile karşılaştırıldığında, oldukça yeni bir savaş sanatıdır. Bu özellikleriyle Budo diye tabir edilen modern savaş sanatları arasındaki yerini almıştır. Aikido ülkemizde son birkaç yılda tanınmaya ve ilgi görmeye başlamıştır. Bu ilerlemenin en büyük sebeplerinden birisi Aikido’nun Judo Federasyonu bünyesine dahil edilmesi yapılan tanıtım çalışmalarıdır. Aikido’ nun kökeni 1880’li yıllara, Daitido Aiki-Jutsu’ya dayanmaktadır. 1868’li yıllara kadar klandan klana aktarılarak çeşitli değişikliklerde yasayan Aikido, Sokaku Takeda zamanında, aile dışından kişilere de derslerin verilmeye başlaması ile Daito Ryu Aikijutsu adıyla Hokkaido’da öğretilmeye başlandı. Takeda’nın en başarılı öğrencilerinde birisi olan Morihiei Ueshiba az rastlanır kabiliyeti ve savaş sanatlarına olan ilgisi nedeniyle kısa zamanda bu sanatın varisi olacağını belli etmeye başladı. Savaş Sanatlarının sadece fiziki ve teknik yönleriyle değil mistik dünyası ile de başarılı şekilde bağlantılar kuran Ueshiba 1927 yılına kadar pek çok maceralı olaydan sonra Tokyo’ ya yerleşmiş ve derslerine burada devam etmiştir.

İlk zamanlar Japon toplumunun da belli bir seviye ile baktığı Aikido kendisini önce Japon İmparatorluğu’na daha sonrada tüm Dünya’ya kabul ettirme yoluna girmiştir. Ueshiba Sensei, savunma ya da savaş sanatlarının sadece fiziksel güç kullanarak yapılamayacağını, düşmanı gerçekten alt etmek için bundan daha fazlasına ihtiyaç olduğuna, bu gücün insanların içinde olduğunu, bu gücü kullanabilen insanların kaba kuvvet ile mücadele edenlerden daha başarılı olacağına inandı. Aikidoda direnmek yoktur, bos yere kuvvet sarf edilmez. Sadece bahsedilen iç enerji ya da manevi gücün fiziksel kütle ile uyumunu sağlamak ve sonuca ulaşmaktır. 1954’ten sonra pek çok insan tarafından tanınıp yapılmaya başlanan Aikido O’Sensei Ueshiba’nin 1969’daki ölümünden sonrada onun öğretileri ve büyük hayali ile devam etmektedir. O’Sensei Ueshiba, Aikido’ nun bütün dünyadaki insanlar tarafından öğrenilmesini ve yapılmasını istiyordu, bunun en büyük sebebi de Aikido’nun savaşı ve birbirini kesmeyi değil, barışı ve dostluğu öğreten felsefesi, tekniklerinin direkt saldırıyı değil bir saldırı karsısında uygulanan ikna yöntemlerini içermesidir.

Genel Bilgiler

Aikido ; kendini savunmanın ve taktik bilimi olmanın ötesinde bireyin tam entegre bir insan olarak ortaya çıkabilmesi için ruhu mükemmelleştirmenin, vücudu ve aklı güçlendirmenin, bireyin fiziksel ve zihinsel gücünü birleştirmenin yoludur.

Aikido bükme ve fırlatma tekniklerinin kullanılması ve saldırganın gücünü ve hamlelerini ona karşı kullanılmayı amaçlaması bakımından, bir çok dövüş sanatından ayrılır.Ayrıca karşı tarafın sizi tutmasına, sarsmasına, itmesine, vurmasına izin vermeden onu ekarte edebilecek şekilde kendinizi savunmayı ve tekrarlanan ataklara cevap verebilmenizi amaçlar ve uygulamaya sokar. Bu sistemde ayrıca yaşamsal sinir merkezlerine baskı yapmakta yer alır. Aikido tekniklerinin bir çoğu öldürücü olabilir. Aikidoda karşı tarafın üzerinde üstünlük sağlamak için kişinin özellikle eksiksiz bir zihinsel sakinliğe ulaşmasının ve kendi bedeni üzerinde denetim kurmasının önemi vurgulanır. Daha başka uzak doğu dövüş sanatlarında olduğu gibi, efendiliği ve saygıyı geliştirmek aikido eğitiminin ayrılmaz bir parçasını oluşturur.

Aikidoda uygulanan ana oyunlar aşağı yukarı 14.yy da Japonya’da ortaya çıkmıştır. 20 yy. başlarında bunlar Japon dövüş sanatları ustası MORİHEİ UESHİBA nın çabalarıyla, bu günkü biçimine dönüştürüp sistemleştirmiştir.

Aikidoda saldırı hamleleri yer almaz. M. UESHİBA”nın öğrettiği biçimiyle aikido o kadar kendini korumaya yöneliktir ki, başlangıçta öğrencilerin kendi aralarında karşılaşma yapmasına bile izin verilmiyordu. Çünkü saldırı aikidonun felsefesine aykırıdır.

Aikido Japonca üç heceden oluşur. Ai; harmoni, (uyumlu hareket etme) ki; ruh, düşünce, akıl evrensel enerji do; yol. Aikido evrensel enerji ile uyumun yolu, başka bir bakış açısı ile aikido, saldırganın sizi sarsmasına yada vuruşuna başlamasına imkan vermeden uygulanan savunma sanatıdır. Aslında ideal olanda; saldırı tamamen uygulanmadan nötralize edecek şekilde saldırganın duruşuna ve hareketlerine duyarlı olmaktır.

O SENSEİ MORİHEİ UESHİBA‘ nın da anlattığı gibi dövüş ve savaş insanları kesinlikle mahvedebilir. İnsanları ihtiyacı olan çekişme değil, uyum ve teknikleridir. İstenilen savaş sanatı değil barış sanatıdır Aikidonun nihai hedefi kişi sel transformasyondur. Aikido her alanda insanın içinde bulunan potansiyelini dışarıya çıkartmasına yardım eden içsel bir olgudur. Aikidoda belli bir yaş, cinsiyet ya da fiziksel güç sınırı ya da gereksinimi yoktur. Her yaşta bayan,erkek ve çocuklar yapabilir.Dövüş sanatları dünyasının dışındaki gerçek hayata da uyabilme potansiyeli çok büyüktür. Çünkü ulaşılacak yer; kendini keşfetmek, ruhu ve zihinsel gücü vücut ile hormonize etmektir. Esneklik ve kas gelişiminin, artışı eğitimin doğal bir sonucu olarak ortaya çıkacaktır.

MORİHEİ UESHİBA barış sanatını akıl ve beden disiplinini sağlayan saldırganlığı dindiren, arkadaşlı, aşkı, zekayı ve korkusuzluğu besleyen ve büyüten bir sanat olarak öğretmiştir.

Türkiyede Aikido

Ülkemizde ilk Aikido çalışmaları 70’li yıllarda başlamıştır. 1980′ li yıllarda Ahmet Berkol ve Lemi Bağdatlılar tarafından Kadıköy Samurai Budokwai Dojo’sundaki çalışmalar az sayıda aikidoka ile devam etti. Bu kişiler arasında Ali ULUDAG, Lemi BAGDATLILAR, İhsan ÖZGÜN, Ahmet BERKOL, Neşe ALTAN, Mevlüt ZOR gibi günümüzün üst seviye Sensei’leri yer almıştır. 1982 yılında Sensei Kenji KUMAGEI‘ nin Türkiye’ye gelmesi ülkemizde aikidonun çehresini değiştirmiştir. Daha önce Aikido çalışmakta olan 80’ li yıllarda bu ekibe katılan Mustafa AYGÜN, Halit VATANSEVER, Yalçın YENICE, Melih TOPRAKÇI gibi isimler ülkemizde aikidonun gelişmesinde önemli bir rol oynadı.Kumagei Sensei ile çalışmalarını sürdüren grup, Hombu Dojo bünyesine katılarak önemli bir adım attı ve gelişimini hızlandırdı. Bu çalışmaların sonunda aikido 2000’li yılların başında Türkiye Judo Federasyonu bünyesine dahil oldu. Federasyona bağlandıktan sonra çalışmalar daha da hızlandırıldı ve çeşitli illerde seminerler ve eğitim çalışmaları yapıldı.

Aikido terimleri
Ai Benlik, buluşma
Ai Nuki Tüm tarafların çatışmadan çıkması, Aikido’ nun amacı
Ai Uchi Birbirini kesme, karşılıklı yok olmak, Aikido prensiplerine aykırı durum
Aiki Hayat enerjisi ile birleşme
Aiki Budo Savaş öncesinde O’Sensei’ nin sanatına verdiği isim
Aiki Jutsu, Aiki Jujutsu Aiki zamanlama ve kontrolü üzerine kurulu savaş sanatları
Aiki Ken Aikido prensiplerine uygun kılıç teknikleri
Aiki O Kami Aikido’ nun idealini simgeleştiren büyük Aikido Ruhu
Aiki-Do Benlik enerjisine götüren yol; Uyumun Yolu
Aikikai Aiki cemiyeti. Federasyon
Ame-No-Murakumo-Kuki-Samuhara-Ryu-O Morihei’ nin koruyucu meleği ve ideali
Ame-No-Ukihashi Gökteki asma köprü. Maddi ve manevi dünya arasındaki bağ
Arigato Size teşekkür ederim
Budo Savaş yolu, silahları bırakma yolu, Japon modern savaş sanatları
Budoka Savaş sanatıyla uğrasan kimse
Bujutsu Klasik Japon savaş sanatları
Bushin Savaş zihni
Chi ‘ No ‘ Kokyu ‘Dünyanın nefesi’ Aikido egzersizlerinin ikinci bölümü
Chinkon Kishin Öze dönerek zihni sakinleştirmek. Oomoto Kyo kökenli bir tür ayin
Chokusen Doğru çizgi
Daito-Ryu Sokaku Takeda’ nin öğrettiği dövüş sistemi
Dan Daha gelişmiş derecelerdir. 1′ den 10′ a kadardır. Shodan, Nidan, Sandan, Yondan, Godan, Rokudan, Nanadan, Hachidan, Kudan, Judan.
Deshi Öğrenci
Dojo Yolun yeri, uyuma götüren yer
Dojo Cho Dojo’ nun lideri
Doka ‘Yol Şarkıları’ Ueshiba’ nin yol gösterici şiirleri
Domo Teşekkürler
Domo arigato Teşekkürler( Ciddiyet ifade eder.)
Domo arigato gozai mashita Çok teşekkür ederim (Bir şey yapılıp bitince söylenir)
Domo arigato gozaimasu Çok teşekkür ederim (Bir şey yapınca söylenir)
Dosa Temel hareketler
Doshu ‘yolun başı’ Ailenin başındaki kişiye verilen unvandır su anda bu unvanı O’Sensei ‘ nin torunu Moritei Ueshiba’ dir.
Doshu Büyük usta. Aikikai’ deki en üst düzey
Embu Gi Gösterilerde giyilen üst elbisesi
Eri Yaka
Fudo ‘ No ‘ Shisei Dengemizin bozulamayacağı duruş
Fudo ‘ Shin Son derece dengeli zihin durumu
Fukhishidoin Eğitmenin asistanı anlamına gelir. Eğitmenliğin ilk aşaması
Fukushiki’kokyu Karından nefes
Funagoki Undo Sıralı egzersizler
Furi – tama ‘Ruhumuzu titretmek’ eski bir Shinto meditasyon ayini
Gaku Dojo’ nun adının yazılı olduğu enine geniş tahta
Gasshuku Günlerce süren yoğun antrenman. Kampa girmek
Genshin Sezgi
Giri Görev, saygı
Gomen Nasai Affedersiniz, özür dilerim
Gyaku Ters, karşısında, tersinde
Gyaku Hanmi Zıt duruş
Hai Evet
Hakama Kara kuşak sahibi Aikidoka’ nin giydiği etek görünümlü bol paçalı özel elbise
Hanmi Yarim ileri duruş
Hantai Ötekilerin etrafında Ters, karsı
Hantai ‘ Ni Karşıt yönünde, zıt yönünde
Happo Sekiz yön, tüm yönler
Happo ‘ baraki Birinin tüm çevresinden haberi olması (hissetmesi)
Hasso gamae Vücut 8 figüründe, kılıç kafa yanında, ters taraftaki ayak önde
Heiko Paralel
Hera Arkadan bağlanan Hakama
Hombu Dojo Organizasyonun merkezi Dojo sunun ismidir. Tokyo’ daki Aikikai merkezi
Iai ‘ Do Kılıç çekme ve kesme sanatı
Ibuki Yüzün nefes metodu, uzun nefes verme, arkasından kısa öksürükle boğaz temizlenir.
Ido Hareketlenmek
Iie Hayır
İki Soluk, nefes, solunumun fiziksel yani
Ikki ‘ Ni Zorunlu bir nefes
In ‘ Ibuki Nefes almak
Irimi Giriş
Iwama Ibaraki eyaletinde O’Sensei ‘ nin evinin ve Dojosunun bulundugu yer
Jin ‘ No ‘ Kokyu İnsana ait soluma. Meditasyonda solumanın üçüncü evresi
Jo Kısa sopa (130 cm. Uzunluğunda)
Joseki Ni Rei Dojodaki yüksek bölümü selamla!
Ju Esneklik prensibi
Kaicho Okulun sahibi (organizasyon)
Kaiso Kurucu, Ueshiba’ yi kasteder.
Kaiten Dönüş
Kaiten ‘Açıl ve Dön’ Aikido’ nun üçüncü ana prensibi
Kakejiku Üzerinde güzel yazı bulunan duvara asılan rulo kağıt.
Kami Ruh, koruyucu melek, aydınlanmış kişi
Kamiza ‘Kamilerin oturduğu yer’ Dojo daki yüksek yer
Kan Sezgi
Kancho Okulun sahibi ( Bina ) Yugen Kan
Karame Bağlamak, yakalamak
Karami Engel, engelleme
Karui ‘ Geiko Hafif, kolay pratik
Kashaki ‘ Uchi Sürekli atak, devamlı
Kata Form. Teknikleri sıra ile kendi basına çalışma
Katate Bir el
Katsuhayabi ‘Zafer simdi ve burada’ Aikido’ nun ana fikirlerinden biri
Ken Kılıç
Kendo Yaygın bir kılıç sporu
Kenko Gi, Dogi , Gi Çalışma elbisesi
Kesa Yaka, kesişlerin sol omuzlarından sarkıttıkları bez parçası
Ki Hayat enerjisi, Ruh
Ki ‘ No ‘ Nagare Akıcı çalışmalar
Kiai Odaklanmış enerjinin bağırarak şekillendirilmesi
Kihon Radikal, başlıca
Kikai Tenden İnsanın fiziksel ve ruhsal merkezi
Kimusubi Ki’ nin, enerjilerin birleşmesi
Kobukan Dojo O’ Sensei’ nin Tokyo’ daki ilk dojosu
Kojiki Japonya’nın mistik tarihini anlatan destan
Kokoro Ruh, istem, sezgi durumu
Kokutsu Arkaya eğilmek
Kokyu ‘ Ryoku Kaba fiziksel güçten ayrılan nefes gücü
Komi Kapalı girmek, yanından yaklaşmak
Kongo Bıçak dikey ve yüzün önünde
Koryu Eski stil
Koshiita Hakama’ daki arka levha
Kotodama Kutsal seslerle konuşma bilgisi
Ku Boşluk. Bu Aikido’ da aydınlanmaya gitmektir, Ku’ ya ulaşabilen kişinin refleksleri son noktadadır.
Kujiki Germek, kasmak,zorlamak
Kusshinuke Kurnazca saldırmak, yana çekilerek
Kuzushi Denge bozmak, dengenin bozulduğu an
Kyu Öğrenci Dereceleri. Shodan’ dan önceki durumdur. 10’dan 1′ e kadardır. Jukyu, Kukyu, Hachikyu, Nanakyu, Rokyu, Gokyu, Yonkyu, Sankyu, Nikkyu, Ikkyu.
Ma ‘ ai Tori ile uke arasındaki mesafe
Mae Öne
Mae Ukemi Öne düşüş
Mae ‘ No ‘ Sen Can alici girişim
Maki Çevresini sarmak
Makoto ‘ No ‘ Kokyu Nefes meditasyonunun üçüncü aşaması
Masagatsu Gerçek zafer
Masakatsu Agatsu Gerçek zafer kendimize karsı kazanılandır.
Mawashi Dönmek, dönüş
Misogi Temizlik seremonisi
Misogi Bedenin ve zihnin arındırılması
Moku roku Tekniklerin katalogu
Mokuso Gözleri kapatıp meditsyona başla
Mon Elbise üzerindeki aile arması
Montsuki Kolun uzağında göğüsteki Mon
Motodachi Yandan ayrılan Hakama
Mudansha Henüz dan almamış kişi
Munen mushin Göz alici, çarpıcı vicdan
Munen muso Sazen’in amacı
Musubi Sonlanma, sonuç
Nagare Yüzün nefes metodu, uzun nefes verme, zorlukla solunur.
Nagare Akmak. Akar gibi hareket etmek.
Nagashi Akmak, geçmek
Nage Tekniği uygulayan kişi
Naka Merkez, orta
Naname Diagonel , çapraz
No Konuşmanın benimsenen ayrintilari
Nobashi Elini uzatmak
Noma Dojo Seiji Noma’nin özel Dojosu
Nuki Çekmek
O’ Sensei Yolun kurucusu
Obi Kemer
Oji Karşılık
Onegaishimashu Lütfen ( bir şeyler sorarken yada pratiğe baslarken söylenir.)
Oomoto ‘ Kyo Deguchi ailesinin kurduğu Shinto tarikatı
Osae Baskı, itmek, kımıldamaz duruma getirmek
Otagai Rei Birbirini selamla
Otoshi Bırakmak
Rei Selamlamak, eğilmek
Reigi Etiket
Reigi Kurallar bilgisi
Renshu Sert çalışma temelleri
Ritsurei Ayakta selamlama
Ritsuzen Ayakta meditasyon
Sabaki Vücut hareketi
Saho Sol tarafa
Saho Jo ve Ken kullanırken yapılan saygı ve selam kuralları
Satori Açıklama
Seiken Yumruğun önü
Seme ‘ Guchi Atak için açılmak
Semete Saldıran
Sen İnisiyatif, ayni zamanda 1000
Sen ‘ No ‘ Sen Karsı tarafın atak inisiyatifini yakalamak
Senjutsu Taktikler
Sensei Ni Rei Sensei’ ni selamla
Sente İnisiyatifi kim ele geçirirse
Shi Samuray, kişi
Shiai Yarışma
Shidoin Genç öğretmen, asistan
Shihan Usta Öğretici.
Shikaku Ölü açı. Ölü bölge
Shiki Seremoni, stil, duruş
Shikko Bir diz üzerinde
Shinbu Fusatsu Öldürmeyen teknikler
Shinken Sobu Sona erdirmek için savaşmak
Shinni Bamboo kılıç
Shinshin Akil ve vücut
Shinshin Shugyo Akıl vücut çalışması
Shinshin Toitsu Akıl ve vücudu birleştirme
Shintai Vücut
Shinzen Ni Rei Kutsal yeri selamla!
Shita ‘ No Aşağı parçadan
Shizoku Güvenli nokta
Sho Ufak
Shomen Dosdoğru ileri Yüz
Shoshin Yeni başlayanların akli
Shuchu Konsantrasyon, bir yere toplanma
Shugeki Saldırı
Shugyo Ömür boyu disiplinli çalışma.Yoğun antrenman Çalışma, talimatları takip etme
Sode Elbise kolu; çalışma tipi
Soke Stilin kafası. ( Aslında ailenin kafası demektir. Yaratıcı ve soyun birleşmesi.)
Uwa Gi Çalışma üst elbisesi
Wakarimasu Anladım
Yo Doğanın pozitif ilkeleri
Yo ‘ Inbuki Nefes çıkısı, güçle
Yobi Dashi Bir saldırı gelmeden önce yapılan önleme vurusu ‘ çağrı’
Yoga Hint kökenli ruhsal ve bedensel gelişim sistemi
Yoko Yatay, yan
Yoko ‘ Furumi Yan tarafa hareket
Yoko ‘ Ukemi Yana düşüş
Yudansha Dan sahibi kişi
Yumi Selam
Zanshin Bir tekniği uygularken yada bitirdikten sonra dahi bozulmayan dikkat durumu
Zekken El isiyle yapılmış, isminin ve Dojo isminin yazıldığı arma
Zen Doğrudan uyanış amaçlı bir meditasyon sistemi
Zenshin Vücuda giriş
Zenshin Durumunu ayarlama ‘Arta kalan ruh’
Zentai Toplam
Zori Dojo dışında kullanılan Japonlara özgü sandalet